Sporten in de ochtend? Dit zijn de voordelen.

Gepubliceerd op 9 november 2022 om 07:05

Sporten in de ochtend? Dit zijn de voordelen.

Wist je dat echte sporters 's ochtends vroeg sporten? Zelfs voor dag en dauw. Ook yogi's (dat zijn mensen die yoga doen) staan op rond 4u 's morgens om de dag te kickstarten met hun yoga practice. En dat is niet zonder reden. 

Wat die voordelen zijn, lees je in deze blog.

Op welk uur kan ik best trainen? 

Welke training doe je op welk moment van de dag?

Het hangt er vanaf welke training je wil doen. Er is een verschil tussen lichtere en normale inspanningen en zwaardere krachtinspanningen. Voor deze laatste heeft je lichaam uiteraard veel meer energie nodig. 

lichte training met vrouwen

 

 

Tijdens de ochtend is je lichaam nog aan het opstarten en is het nog niet op zijn volledige activiteit of energieniveau. Een lichtere of normale lichaamsbeweging zoals Yoga, Zumba Gold of gematigdere vormen van trainingen zoals onze Flex & Funky of Back & Posture training,... kan je perfect 's ochtends doen.  Deze trainingen zetten je lichaam in beweging, gaat het voorbereiden op de dag. Ze gaan vet verbranden maar ze gaan niet specifiek in grote getallen nieuwe spiermassa kweken :-) 

 

 

Krachttrainingen daarentegen uiteraard wel. Wil je een stevige workout doen? Werken aan spieropbouw, krachttraining? Dan kan je beter later op de dag sporten. De namiddag is dan het ideale moment omdat dan je lichaam het meest energie heeft om zwaardere inspanningen te doen én de juiste hormonen dan actief zijn die belangrijk zijn voor spieropbouw. Dit is zowel bij mannen als vrouwen trouwens het geval (oa testosteron). 

's Avonds sporten heeft dan weer het voordeel dat het je slaap bevordert. Het mat je letterlijk af. Het zorgt ervoor dat energie wordt verbruikt en dat helpt bij een goede nachtrust. Gun je lichaam wel de nodige tijd om af te koelen en terug tot rust te komen. Meteen na de sportles je bed in kruipen is dus een minder goed idee. Probeer om toch 1,5 à 2u te laten tussen trainen en slapen. Ook hier weer afhankelijk van hoe hard je hebt getraind: hoe zwaarder de training, hoe meer tijd je lichaam nodig heeft om te bekomen zeg maar. 

Je persoonlijk bioritme: ben je een ochtend- of avondmens?

Maar naast welke training je plant, is ook je eigen ritme belangrijk. Sommigen onder ons zijn echte ochtendmensen en anderen verkiezen de avond. Misschien werk je wel in shiften en kan je niet op een vaste avond gaan sporten.

Of je nu een bepaald doel hebt waar je met je training wil geraken of net niet, het belangrijkste is dat je sport op een moment dat goed voelt voor jou. Jezelf dwingen om 's morgens je wekker (nog) vroeger te zetten om eerst te sporten heeft nl geen zin. Dan krijg je er eerder stress van dan dat het je goed doet. Het zal je het resultaat van je training ook beïnvloeden. Dus neem een moment dat bij jou past. 

Waarom is 's morgens sporten zo goed? 

Je hoeft echt niet je wekker in het midden van de nacht te zetten. Al kan dat uiteraard wel als dat voor jou beter past in je agenda of schema. Maar de 'normale' medemens is nu eenmaal niet van het 'voor dag en dauw' type :-) 

Neemt niet weg dat je wel in de voormiddag kan sporten. Neem een heel licht ontbijtje als je dat al nodig hebt, vb een banaan of een beetje yoghurt. Na je workout heb je gegarandeerd honger! 

 

Dit zijn de 3 specifieke redenen waarom sporten 's morgens goed voor je is.

1. Afvoeren van afvalstoffen en afvallen

's Morgens sporten heeft, volgens wetenschappelijk onderzoek, een effect heeft op het verbranden en afvoeren van vet. Je lichaam kan blijkbaar gemakkelijker vet afbreken en afvoeren 's morgens. Dus heb je als doel vermageren of gewicht verliezen, dan kan het toch de moeite zijn om je training in de voormiddag in te plannen.

Wetenschappers zijn ook onderzoek gaan doen naar de effecten van sporten op verschillende momenten van de dag. Wat bleek: mensen die 's morgens hun (cardio) workout planden, meer gewicht verloren. Deze mensen hadden door hun ochtendtraining ook minder honger tijdens de dag, daardoor aten ze minder en kregen ze minder calorieën binnen dan iemand die 's avonds aan sport deed. 

Do we need to say more?

2. Commitment 

Uit gepubliceerd onderzoek blijkt dat mensen die 's ochtends sporten, meer of langer sporten. Ze gaan gemiddeld 20 minuten langer door met de training of houden 20 minuten langer vol tov een training 's avonds. Dat is toch al eens de moeite, niet? 

Het helpt als je op voorhand al 100% beslist: reserveer langere tijd op voorhand je les. Zo verhoog je weer een drempel want cancellen, dat doe je toch niet zeker! Zet vb ook je sporttas en/of je outfit al klaar; weer een dingetje minder om over na te denken. 

's Avonds is er ook veel meer afleiding. Je kent ze wel: dat stemmetje dat zegt "maar het was al zo'n vermoeiende dag", de zetel die lonkt of erger: de wasmand :-), het regent, een vriendin belt voor een borrel,... Het zijn allemaal zaken waar je 's morgens niet, of toch veel minder, tegenaan loopt. Er is dan veel minder afleiding. Daardoor kan je je beter focussen op je workout en op je doel! 

3. Mindset 

Hoe voel jij je als je de dag goed gestart bent? Als je al 1 of meerdere dingetjes van je to do lijstje van de dag kan schrappen? De meesten onder ons krijgen daar een 'goed bezig' gevoel van. Een gevoel van voldoening. En dat neem je mee naar de rest van je dag. 

Daardoor voel je je ook meer 'in control' tijdens je dag en heeft de spreekwoordelijk rat race wat minder effect op jou.

Na je ochtend workout ben je gewoonweg wakker en alert. Fris en monter. En waarschijnlijk is je ochtendhumeur nadien ook voorbij!

 

Je geest is actiever, daardoor ga je ook meer gestructureerd en efficiënter gaat werken. Daardoor zal je minder stress ervaren.

Wist je ook dat je sporten je creatief maakt? Het gebeurt ons alvast vaak dat we tijdens een training een geweldig idee krijgen. 

En je hebt 's avonds hopen tijd om met vriendinnen af te spreken of in de zetel te ploffen :-) 

Waar wacht je nog op?! 

Wil jij de positieve effecten van trainen in de ochtend ervaren? Dan is er bij Vital fit een mooi aanbod, begeleid door professionele lesgevers: 

  • dinsdag 9u30 - Flex & Funky - laagdrempelige full body workout 
  • woensdag 10u30 - Zumba Gold - Zumba aan een iets lager tempo
  • donderdag 9u30 - Back & Posture - toegankelijke training voor je core, rug en algemene houding 
  • vrijdag 9u30 - Yoga - oefeningen, relaxatie en meditatie goed voor lichaam en geest

 

En uiteraard zijn er tijdens het weekend ook verschillende lessen in de voormiddag!