Start to sport

Gepubliceerd op 29 april 2022 om 10:02

Start to sport

Sporten en bewegen bij uitbreiding zijn gezond. Het is niet alleen goed voor je lichaam maar ook voor je hoofd.
Mensen die sporten zitten - door de band genomen - niet alleen goed in hun vel maar zijn ook mentaal en emotioneel sterker. 

 

Tot zover niks nieuws hoor ik u zeggen “Dat weten we allemaal al.”

Maar hoe doe je dat dan op een goede manier sporten? Hoe start je er op de juiste manier mee zodat je het ook volhoudt? 

Wel, daar kunnen we als Vital fit ‘sportschool’ wel een en ander over zeggen. 

Het antwoord op de vraag “hoe starten met sporten?” is nl balans (tiens, dat hebben we nog gehoord). 

Laat het ons concreet maken aan de hand van 10 tips of stappenplan die je helpen om op een goede manier te (starten met) sporten.

1. Waar is da feestje? Hier is da feestje!

Ja, het is echt waar: sporten is gewoon plezant! Tenminste als je iets kiest dat bij jou past. Eigenlijk is het heel simpel: ben je absoluut niet muzikaal en ritmisch aangelegd, dan is de kans klein dat je onze Zumbalessen top gaat vinden. Ieder zijn talent ;-) Kijk ook naar je doel: conditie en kracht vragen een ander soort training. Kijk alvast even op dit overzicht, het kan je helpen om je weg een beetje te vinden. Of vraag raad aan onze trainers: we helpen je graag bij het vinden bij de groepsles die bij jou past. 

Plezier is de basis van volhouden. Geweldige beats, enthousiaste lesgevers en plezante mensen in de les: daar staan we voor!

Pound bij Vital fit

2. De kracht van een groep

Starten met sporten is in het begin soms zwaar. Niks tegen online sportlessen of alleen gaan lopen of zo maar geef toe: soms is alleen ook maar alleen. Maar in groep wordt het een ander verhaal. Groepsdynamica is een belangrijke component. Je wordt nl onderdeel van de groep, van een groter geheel als het ware. Je gaat door dezelfde training (ik had bijna uitputtingsslag geschreven :-) ) en wordt als het ware door de groep meegezogen. En uiteraard helpt dat stemmetje “ik ga hier toch niet de enige zijn die niet meedoet he” ook om door te zetten :-) 

Als er mensen samen komen ontstaat er een fijne energie die ervoor zorgt dat je op een veilige manier buiten je comfortzone durft te gaan. En dan ga je vooruit. Daarom zet Vital fit ook helemaal in op groepslessen: het sociale aspect is voor ons al even belangrijk als het sportieve.

3. Oncomfortabel vs pijn

Stap voor stap, rustig opbouwen is ook belangrijk. Als je dan in jouw favoriete sportles zit; wees dan bewust van je lichaam. Ga niet los over je grenzen heen en wees ook niet te zacht voor jezelf. Groei (op eender welk vlak trouwens) ligt nl buiten je comfortzone. Voel aan waar die grens juist ligt. Pijn is nooit een goeie zaak, dan ben je je lichaam aan het uitputten en/of forceren. Dat wil niet zeggen dat je het niet mag voelen, integendeel het mag een beetje pikken :-) Vertrouw op de lesgevers, zij weten heel goed waar ze mee bezig zijn en zijn allemaal ervaren instructeurs die al jaren hun sportles(sen) geven.

4. Het juiste materiaal

Ooit al een baby een marathon zien lopen? Ik niet. Voor alles is een tijd: je leert eerst stappen en dan lopen. Ga dus ook niet aan de slag met gewichten van 10kg in je 1e krachttraining! Kies materiaal dat bij je niveau past. Sport je ook thuis? Zorg dan dat je kwalitatief materiaal gebruikt. Zo vermijd je blessures en kwetsuren. Gewichten, ballen, rekkers, ringen, fietsen,... ook wij werken met bekend en gekende merken als het op materiaal aankomt. We investeren in de beste merken: zo zijn ook wij zeker van de lange termijn kwaliteit van onze investering en dat onze leden met goed materiaal aan de slag gaan. 

5. Inspanning vs ontspanning

Inspanning en ontspanning moeten in balans zijn. Voor sporten en rusten geldt dat dus ook. Elke dag intensief sporten is dus geen goed plan. Zeker niet voor beginners! Je spieren en je lichaam moeten de tijd krijgen om te herstellen of recupereren zodat het zich kan voorbereiden om opnieuw uitgedaagd te worden. Een 2 à 3-tal intensievere sport momenten per week is zeker voldoende voor beginners en niet-professionele sporters. Naargelang je doel kan je dit opdrijven en opbouwen naar 5 dagen per week. Maar weet dat dit tijd vraagt! Je lichaam moet kunnen volgen. Experimenteer zelf of vraag raad aan onze trainers. Zij helpen je graag om een plan uit te stippelen voor jou. Zelfs een persoonlijk plan op maat in functie van jouw doel, inclusief begeleiding van een personal coach als jij dat nodig hebt.

6. Voeding is je brandstof

Stoofvlees met frietjes zijn lekker, weinigen zullen dat betwisten. Zet zeker lekker dingen af en toe op je menu. Maar het is een slecht idee om langs het frituur te passeren vlak voor je gaat sporten. Ja, we weten het: dat is ambetant met een frituur voor onze deur :-) Niet eten voor een sportles is ook weer niet goed. Je gaat je slap voelen want je lichaam heeft geen brandstof om te verbranden. Het is een beetje zoals met je auto te willen rijden met een lege tank. Eet gezond en gevarieerd: vooral groenten en fruit bevatten mineralen, vitaminen, vezels en natuurlijk, gezonde suikers. Het zijn de bouwstenen die je lichaam nodig heeft om vb meer spiermassa aan te maken. Wist je trouwens dat onze abonnementen ook toegang geven tot de food-app? Zo kan je nog meer info verzamelen en goed voor jezelf zorgen.

7. Hydratatie

Naast een gezonde voeding is ook drinken superbelangrijk! Ons lichaam bestaat uit +/-60% water. Dat is veel. Bij onze hersenen is dat trouwens 70%. Say what! Water is dus cruciaal voor onze gezondheid. Voldoende drinken is aangewezen; niet alleen tijdens het sporten trouwens maar tijdens je hele dag. Sportdrankjes kunnen een smaakvolle afwisseling zijn maar let op dat deze niet te veel suikers bevatten. Frisdranken daarentegen zijn af te raden. 

Het water drinken zorgt ervoor dat de waterbalans in je lichaam behouden of aangevuld blijft. En ook dat je afvalstoffen kan afvoeren door. Breng dus altijd een fles(je) water mee naar je training. Vergeten? Geen nood: aan de balie van Vital fit kan je er altijd eentje kopen.

8. Commitment

Zeker in het begin is een vast schema zeker een goede houvast. Ons menselijk ‘systeem’ en zeker ons hoofd houdt van patronen. Dat is gemakkelijk. Begin met het stellen van een duidelijk doel vb 2 keer sporten per week. De spreekwoordelijke rat race is organisatorisch voor velen onder ons al hectisch genoeg (check :-) ) dan is het praktisch om thuis af te spreken dat je vb elke dinsdag en vrijdag gaat sporten. 

Maar lukt dat een keer niet op die dagen, voel je dan ook niet schuldig. Ga dan op 2 andere dagen. Het belangrijkste is je doel, niet wanneer je het exact inplant. Dat noemen we flexibel zijn in je commitment maar niet met je commitment.  Tip: reserveer vb elke zondag je lessen voor de week nadien zo ziet jouw hoofd al minder kans om de boel te saboteren… 

9. Afwisseling

‘Verandering van spijs doet eten’, zegt het spreekwoord. En dat is bij sporten net zo. Wissel een beetje af want elke dag hetzelfde doen is niet voor iedereen plezierig. Langs de andere kant: bokes met choco zouden er echt elke dag ingaan :-) Dus ben jij fan van onze Pound-les met zijn minder vaak wisselende routines, dan is dat helemaal prima! Maar het kan een idee zijn om het in de ene week aan te vullen met een cycling les en de andere week met een Powerfull les. Zo train je ook verschillende delen van je lichaam.

10. Lichaam & geest

Gezonde geest, gezond lichaam. De 2 zijn aan elkaar verbonden. Het is in vele studies aangetoond dat sporten goed is voor zowel je fysieke als je mentale en emotionele welzijn. Want ook al is sporten inspanning, voor ons hoofd is het ook wel ontspanning. Je bent nl gefocust op je lichaam, op de oefeningen, op het volhouden,... op die manier stopt je hoofd met ‘ratelen’. Dat is ontspanning. Trouwens door je hoofd tot stilstand te brengen, krijgt het net ruimte voor nieuwe ideeën.

Soms werkt het ook omgekeerd en werk je via je hoofd aan je lichaam. Zeker bij mensen die vb uit een burnout of een periode van ziekte komen en echt terug moeten opstarten. Dan helpt dit om terug in contact te komen met je lichaam. Dan is yoga vb een goed startpunt. En nee, dat is absoluut niet alleen 1u stilzitten op een matje ;-) Het wordt zo intensief als jij wil, maar wel op een heel bewuste manier.

So far de theorie, nu is het tijd voor de praktijk en dus aan u! Kom gewoon eens langs, doe mee en ervaar het effect van sporten in groep: zie je lichaam veranderen, ontdek hoe je geest rustiger wordt en geef je sociaal leven een boost!